English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Συνηρημένα ρήματα σε -άω

Δείτε πώς κλίνονται τα συνηρημένα ρήματα σε -άω εδώ.
Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα, για να δείτε πώς μετατρέπονται οι καταλήξεις του ρήματος λύω μετά τη συναίρεση με το -α- του θέματος.
Προσοχή!
α) Οι συναιρέσεις αφορούν μόνο τον Ενεστώτα και τον Παρατατικό. Οι υπόλοιποι χρόνοι κλίνονται όπως το λύω, αφού τρέψουν το -α- σε -η- (τιμάω → τιμήσω → τίμησα → τετίμηκα → τετιμήκειν).

Εξαιρούνται και κρατούν το -α- όσα πριν από αυτό έχουν -ε- (άω = αφήνω), -ι- (δειλιάω = δειλιάζω, ατιάομαι = κατηγορώ, άομαι = γιατρεύω) ή -ρ- (δράω = ενεργώ, θηράω = κυνηγώ) καθώς και τα ρήματα: γελάω, σπάω και χαλάω.

β) Το απαρέμφατο του Ενεστώτα σχηματίζεται με την αρχαιότερη κατάληξη -εν και όχι με την -ειν. Γι' αυτό κατά τη συναίρεση το απαρέμφατο δεν παίρνει υπογεγραμμένη στο -α- (τιμᾶν).
γ) Όταν τονίζεται η λήγουσα, παίρνει περισπωμένη. Για την παραλήγουσα και την προπαραλήγουσα ισχύουν οι γνωστοί κανόνες τονισμού.

δ) Τα ρήματα ζ, πειν, διψ, χρμαι κλίνονται όπως το τιμ με τη διαφορά ότι έχουν -η- και -ῃ- όπου τα ρήματα σε -άω έχουν -α- και -- (π.χ ζ, ζς, ζ, ζμεν, ζτε, ζσι).

Πηγή: Γραμματική της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, εκδ. Βολονάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: