Υγρόληκτα ονομάζονται τα ουσιαστικά που τελειώνουν σε - ρ . Κάνουν την ονομαστική τους σε – ηρ ( π.χ ὁ σωτήρ) και – ωρ (π.χ ὁ πράκτωρ ).
Προσοχή 1 : Από τα σε - ηρ όλα είναι μονόθεμα (π.χ ὁ σωτήρ, τοῦ σωτῆρος) εκτός από τα : ὁ ἀστήρ, τοῦ ἀστέρος - ὁ ἀήρ, τοῦ ἀέρος - ὁ αἰθήρ, τοῦ αἰθέρος. Από τα σε - ωρ όλα είναι διπλόθεμα, αφού στις υπόλοιπες πτώσεις μετατρέπουν το - ω σε - ο (π.χ ὁ πράκτωρ, τοῦ πράκτορος). Επίσης στα σε -ηρ η κλιτική ενικού είναι ίδια με την ονομαστική, εκτός από το ουσιαστικό ὁ σωτήρ που κάνει ὦ σῶτερ.
Προσοχή 2 : Στα υγρόληκτα ανήκουν και τα συγκοπτόμενα. Αυτά είναι πάντα διπλόθεμα και ονομάστηκαν έτσι, γιατί συγκόπτουν (= αποβάλλουν) σε ορισμένες πτώσεις το - ε στο δεύτερο θέμα τους (π.χ ὁ πατήρ, αντί να κάνει τοῦ πατέρος, αποβάλλει το - ε και κάνει τοῦ πατρός). Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα που είναι: ἡ μήτηρ, ἡ Θυγάτηρ (= η κόρη), ἡ Δημήτηρ και ἡ γαστήρ (= το στομάχι). Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για το ουσιαστικό ὁ ἀνήρ, γιατί μετά την αποβολή του - ε - δέχεται ανάμεσα στα δύο σύμφωνα το - δ . Δηλαδή αντί να κάνει τοῦ ἀνέρος, αποβάλλει το -ε και βάζει ανάμεσα στο –ν και το –ρ ένα –δ (τοῦ ἀνδρός).
Για να δείτε πώς κλίνονται μερικά από τα παραπάνω υγρόληκτα κάντε κλικ εδώ.
Επίσης, δείτε και άλλα παραδείγματα σ' αυτήν την ιστοσελίδα , κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο για τα υγρόληκτα. Επίσης κάντε τις ασκήσεις 1 , 2 και 3.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου